Åsiktsförföljelsen är inget nytt i Sverige

1986-dn-hoger-om-hoger-mot-familjekampanjen-kopia1986-dn-hoger-om-hoger-kajs-ohlander-forsvarar-familjekampanjenRed. Alice Teoderescu skriver i GP 14/1 om förföljelsen i media mot oliktänkande. Hon nämner DN och Expressen med anledning av Katerina Janouchs uttalande i tjeckisk TV bl. a.

Med anledning av detta goda inlägg i den nu aktuella debatten om åsiktskorridor och jakt på oliktänkande, finns det anledning att påpeka, att denna åsiktsförföljelse ingalunda är något nytt. Åtminstone sedan 70-talet har den varit påtaglig.

Som aktiv motståndare mot den tvingande familjepolitiken i landet – t ex i denna, av Brita Nordström startade Familjekampanjen – har jag själv råkat ut för detta.
Jag bilägger här en kopia av ett utslag av detta – en nedgörande artikelserie i DN 1986 skriven av redaktör Anna-Maria Hagerfors.  I denna beskyller hon Familjekampanjen för att vara en fara för demokratin, ha en skumraskig finansiering, fara med osanningar etc., och parar ihop oss med Europeiska Arbetarpartiet, som tydligen var/är? en odemokratisk organisation.
Själv fick jag nys om, att Hagerfors höll på med artikeln.  Jag skrev då ett personligt hållet brev till henne, i vilket jag talade om vår egen familj och att vi såg oss som offer för familjepolitiken, att vi hade lämnat landet flera gånger för bättre ekonomi och ökad frihet mm.  Jag skrev, att t o m i diktaturer som Franco-Spanien, generalernas Argentina, PRI´s Mexiko och i Saudiarabien, hade vi upplevt större frihet för barn och familj än i Sverige.
Detta noterades inte av Hagerfors, som jag inte hörde av då.  Men märkligt nog kom mitt privata brev till Hagerfors upp i en debattartikel av fp-riksdagsledamoten Ingrid Ronne – Björkqvist.  Hon skrev i sin text, att i Familjekampanjen hade de personer, som förhärligade diktaturerna i Spanien, Argentina, Mexiko och Saudiarabien  ! Detta naturligtvis för att antyda, vilka dårar vi var i Familjekampanjen. Hon upprepade också Hagerfors vanvettiga beskyllningar i DN.
Några, modiga, skribenter kom till vårt försvar – som Kajsa Ohrlander i Folket i Bild – som påtalade, att det handlade om ren åsiktsförföljelse. Notera i hennes artikel, att DN inte ville låta oss komma till tals.
I december samma år, 1986, ordnade en kyrka i Stockholmstrakten en debatt på temat Etik i media. Talare och representant för media skulle vara just Anna-Maria Hagerfors.  Till denna debatt infann vi oss flera familjekampanjare – jag själv, Jan Ola Gustavsson, Katarina Runske-Norén, advokat Lennart Hane, Tuffa Birch-Iensen och Der Spiegel journalisten Hermann Orth – som skrivit artikeln om Kinder-gulag in Schweden (om luddigheterna i LVU som tillåter anmärkningsvärt godtycklighet i omhändertagande av barn – till ex till besvärliga föräldrar). När vi familjekampanjare så bittert påtalade alla insinuationer och falskheter i Hagerfors kampanjartiklar mot Familjekampanjen,  fick vi, publiken om kanske femtio personer, då höra Hagerfors säga, att ”viktigare än att skriva sant är att rida spärr mot högerkrafterna” – och högerkrafterna skulle alltså vara vi, som vill kunna vårda och fostra våra egna barn.
Jag fick senare, av advokat Hane höra, att riksdagsledamoten (fp) Ingrid Ronne – Björkqvist hade en syster som var öppet kommunist. Hane antydde därmed, utan att säga eller på något sätt visa, att också Ronne-Björkqvist och Hagerfors var totalitära socialister som arbetade genom infiltrering i ett borgerligt parti, i en borgerlig tidning etc. och inte drog sig för mycket ojusta metoder för att komma åt sina meningsmotståndare – i en sådan skrämmande “jakt på oliktänkande” som nu så förtjänstfullt påtalas i GP av red. Teoderescu, men som alltså ingalunda är något nytt i vårt land.
Krister Pettersson
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s