Tillämpningen av LVU tveksam. Känt sedan 80-talets ”Kindergulag in Schweden”

Får vi dra uppmärksamheten till ett akut LVU- fall:

Det rör sig om en utländsk, fransk-colombiansk familj, som hotas av tvångsomhändertagande av sin baby och hålls kvar i Sverige sedan lång tid.  

Härmed deras rop på hjälp, några länkar samt översättningar jag gjort som spansk- och fransktalande. Jag har talat i telefon med mamman i familjen, samt fått hennes skriftliga svar på ett antal följdfrågor från mig.

Fallet väcker bl a frågeställningar som dessa:

1. Kan svenska myndigheter hålla kvar utländska medborgare och ta deras barn ifrån dem – bör inte tveksamma fall hänvisas till familjens hemland?

2. Hur fungerar tillämpningen av LVU vid förvaltningsdomstolarna, när Socialtjänsten uppträder både som part i målet, vittne och specialist vid domstolen. Räcker det att bli ovän med en socialarbetare för att bli av med sitt barn? Räcker det med att vara latinamerikanskt osvensk för att utsättas för socialarbetares onåd?

3. Tillämpningen av flera artiklar i Europakonventionens mänskliga rättigheter, nonchalerade i fallet, förhållande till Folkrätten mm.  Får socialtjänsten både uppträda som part i målet, expert och vittne? Smäller socialarbetarens omdöme högre än oberoende läkares, psykiatrikers …???

4.  Den tveksamma tillämpningen av LVU i Sverige med följande ekonomiska geschäft runt familjehem är väl känt sedan 80-talet, t ex med tyska Der Spiegels (Hermann Orth) artikel om Barngulagen i Sverige – Kindergulag in Schweden. Staten har också officiellt till de många ”samhällets styvbarn” kommit med en offentlig ursäkt och viss ekonomisk kompensation – men bara fram till 1980.  Eländet tycks fortsätta till katastrof för många föräldrar och till stor nesa för vårt land.  Politikerna gör inget. Varför ? Är de rädda för det Socialtjänstmonster de själva har skapat ?

FALLET I KORTHET:

Mamman i familjen är colombianska. Blev gravid vid 14 år – hade depressioner i samband med detta. Hon har studerat företagsekonomi i Colombia. Klarade med hjälp av sina föräldrar sin sons fostran – han läser nu på universitet i Colombia. Träffade en svensk man i USA och följde med honom till Sverige. Han visade sig knarka och misshandla henne. Hon fick tillflykt på ett kvinnohärbärge och ekonomisk hjälp och önskade lära sig språket, få ett arbete eller starta eget företag. Har varit tvungen att lämna Sverige regelbundet enligt tre-månadersregeln. I Frankrike träffade hon sin man som är ingenjör men arbetslös. Gifte sig i Frankrike. Födde sitt barn i Malmö. Hade maken resande emellan men tydligen mest jobbsökande i Frankrike. I behov av stöd och med rädsla för förlossningsdepression, begär mamman stöd på Viktorigården i Malmö. Sådan kommer i form av fru Rosenqvist från Alpha eller Alfa?  Denna fru Rosenqvist har svenska idéer om att man inte skall amma för länge, att paret bör skilja sig mm och blir irriterad för att mamman inte rättar sig eller är allmänt av annat kynne – latinskt.  Fru Rosenvist skriver en rapport där mamman anges ha psykiska problem och vara farlig för sitt barn. Familjen får två utlåtanden från psykiatriker som motsäger detta. Deta håller inte i Förvaltningsrätten – fru Rosenqvist är starkare. Familjen hålls på ett undersökningshem i Hörby och vågar inte lämna sin baby ur sikte.  Familjen gör desperata upprop på Internet, har anmält fallet för en folkrättsbehörig domstol i Chalons i Frankrike, där pappan kommer ifrån.

Advokat Ruby Harrold-Claesson skriver:   ”Fallet Warin kommer att ställa till stora problem för Sverige i EU eftersom föräldrarna har stämt svenska staten inför ”Tribunal de grande instance de Chalons-en-Champagne”, som är en domstol med specialkompetens att granska folkrättsbrott.”

Vi anser fallet, liksom tillämpningen av LVU i allmänhet, vara värt all politisk och allmän uppmärksamhet.  Makarna Helen Warin och Jeremy Warin nås på e-mail nena_d_arbelaez@hotmail.com och finns båda på Facebook, där de försöker fånga uppmärksamhet till sitt fall.

LÄNKAR:

Upprop – hjälp och underskrift   https://www.change.org/p/j%C3%A9r%C3%A9my-warin-soutien-%C3%A0-j%C3%A9r%C3%A9my-helen-et-nathan-warin-francais-enferm%C3%A9s-en-su%C3%A8de-depuis-135-jours?recruiter=5462939&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=autopublish&utm_term=des-lg-share_petition-reason_msg

Colombiansk press 

http://www.noticiasrcn.com/videos/colombiana-pide-suecia-su-hijo-no-sea-entregado-una-familia-sustituta

http://www.noticiasrcn.com/videos/colombiana-pide-suecia-le-entregue-su-bebe-18-meses-edad

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s