Dagens SvD – skribenter hyllar samhället vi varnades för av Boye, Orwell, Zamjatin

I dagens (10/11) Svenska Dagbladet (SvD) finns två intressanta artiklar.  Den första har rubriken

”Förenkla uttag av föräldrapenning”

och handlar om den fantastiska, generösa, svenska familjepolitiken. Allt det goda den för med sig. Pappor som får tid med barnen. Barnen som blir flera. Jämställdhet. Jämlikhet. Inget negativt alls …. Nä, så klart inget negativt om en politik som tar 7 kronor av 10 inarbetade, inte tar hänsyn till försörjningsbördan, som hejdlöst styr barn och föräldrar till ett liv i politisk fostran och indoktrinering och med brustna anknytningar och relationer familjemedlemmar emellan och med de psykiska och fysiska hälsoproblem livserfarna människor tydligt kan se.   Så klart skrivs inget av alla dessa negativa följder av det totalitära tvånget i vårt land – inte om man är offentligt anställd och beroende av politikernas välvilja som skribenterna ANN-ZOFIE DUVANDER, docent i sociologi, Stockholms universitet, TOMMY FERRARINI docent i sociologi, Institutet för social forskning, Stockholms universitet MATS JOHANSSON fil dr i nationalekonomi … Nej – dessa ”experter” som vill hålla sig väl med den totalitära, rådande, politiken i vårt land, tycker att den är inte tillräckligt totalitär.  Det finns släppor i tvånget. Alltför mycket flexibilitet i detsamma – föräldrar kan fortfarande finna glipor i den politiska fällan och ägna för mycket tid åt sina barn …..

DEN ANDRA ARTIKELN I DAGENS (10/11) SVD, har en helt annan karaktär. Den är skriven av Barbro Gustafsson Rosenqvist,  fil dr i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Rubriken är ”Klasssikerna som varnade för vår samtid”.  Ja, just det. De klassiska författare, som varnade för just det som nu är i vår tid, i vår samtid. Karin Boye med Kallocainet – sanningsserumet, som i det totalitära samhället avslöjade, att människorna trots allt djupt inne fortfarande var mänskliga. Georg Orwell, med Storebrors övervakande öga överallt, och Jevgenij Zamjatin, vars bok ”I Den Enda Staten” de JÄMLIKA medborgarna går klädda i uniform med namnskyltar.

Dessa tre klassiker, var samtliga ivriga socialister, innan de själva upptäckte vad detta innebar för Det Mänskligas Avskaffande – och varnade oss medmänniskor för det (S)amhälle vi nu lever i.  Varnade oss – men, hur blev det ändå så?

Jo – de klassiska författarna kunde se utveckligen när den gick snabbt som i förkrigstidens Sovjetunionen. Men dagens svenskar har sedan 1970 långsamt värmts upp till det var för sent att inse, att vi blev rödkokta i vår inlärda hjälplöshet. Ja – det har gått så långsamt men säkert, att de flesta av oss inte längre vet, hur ett fritt samhälle kan te sig. Ett samhälle, där de förtroendevalda ägnade sig åt lag och ordning, försvar och infrastruktur, hade respekt för sina väljare och inte tyckte det allra viktigaste var att göra dessa väljare mera lika i sin rödkokthet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s