Ledande pedagog inte ”politiskt korrekt” i Sverige

Paulina Neuding jurist och chefredaktör för det borgerliga samhällsmagasinet Neo, skriver i en kolumn i dagens (16/3) SvD om Pnina Klein, forskare vid Bar Ilan-universitet i Israel och en av världens ledande pedagoger. Hon avled i november, 69 år gammal.  Klein har kallat sin metod för att utveckla små barns intelligens Kärlekens ABC:

Kleins särskilda insats låg i att hon utvecklade en praktisk metod för att höja barns intelligens, med utgångspunkt i samspelet mellan barn och vuxna som älskar dem. Metoden har använts på barn med de mest skilda förutsättningar: Vanliga svenska dagisgrupper. HIV-smittade barn i Afrika. Barn med Downs syndrom. Fattiga invandrare. Extremt begåvade barn

I korthet handlar det om att lära vuxna att förmedla intryck i omgivningen, och att göra det genom uppmuntran och bekräftelse. Resultaten är – hoppingivande. Föräldrar och andra närstående vuxna i Kleins studier har påtagligt kunnat påverka barns kognitiva utveckling – socialt, emotionellt och logiskt – genom sitt sätt att prata och umgås med dem.

Det är ett fält som öppnar för en del politiska reflektioner. ..

Det hela säger också något om barns behov av sina föräldrar. ”I genomsnitt tillbringar mammor enbart elva minuters kvalitetstid med sina barn på vardagar och 30 minuter på helgerna”, skriver Klein i en studie om extremt begåvade barn (siffrorna gällde USA). Föräldrar gör ofta misstaget att sätta press på begåvade telningar genom att stressa runt dem mellan ”utvecklande” aktiviteter, konstaterar hon. Medan nyttan av sådana aktiviteter kan variera, vet man numera att rätt sorts riktad uppmärksamhet från föräldrarna har effekt.

Klein sammanfattar grunddragen så här: Det handlar om att visa att ”Jag älskar dig, jag är med dig, och det här är värt min tid.”

Texten ovan visar, varför Pnina Klein är ”ledande pedagog” i världen, men ingalunda här i Sverige. Hennes forskning visar ju på resultat stick i stäv med den som ”politiskt korrekta” pedagoger förväntas påvisa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: