Kvinnors psykiska ohälsa vid 30-40 år p.g.a. familjepolitiken

Psykisk ohälsa är den vanligast orsaken till sjukskrivningar, skriver SvD 16/2 (här):

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. En miljon svenskar drabbas under ett år. Det är 20 procent av arbetskraften, enligt en rapport från OECD.

Särskilt tydlig har ökningen under senare år varit bland välutbildade kvinnor i åldern 30-40 år. Att så pass unga och resursstarka individer blir så allvarligt sjuka är anmärkningsvärt. Normalt brukar de tillhöra de friskaste i befolkningen.

Men dagens arbetsliv har hårdnat – samtidigt som även kraven på hemmaplan är höga inom den här gruppen. Man ska inte bara topprestera på jobbet utan helst också renovera villan, bjuda hem släkt och vänner, springa maraton och vara en närvarande föräldrar.

Att så pass unga och resursstarka individer blir så allvarligt sjuka är anmärkningsvärt, skriver man. Och orsaken vet man man – kraven både hemma och borta, barnen, dagis, hemmet, relationerna …  Men inte ens Svenskan vill sammanfatta detta med orden ”svensk socialistisk familjepolitik” och sätta dessa som etikett på eländet, stressen, sjukdomar, otrivsel, relationsstörningar …

Så länge man inte vill – eller vågar – se sanningen bakom eländet och börjar respektera mänskliga rättigheter, sund marknadsekonomi och låter föräldrar jobba med sådant de anser värdefullt och viktigt utan ekonomisk diskriminering om de väljer fel…. Ja, då lär det inte bli någon bättring. Då blir vårt samhälle allt sjukare, allt osundare, allt ofriare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s