Birgitta Ohlsson (fp) ”lyfter” fram svensk extremism i Davos

Den rabiata jämställdhetsivraren, folkpartisten och EU-ministern Birgitta Ohlsson, skriver på DN-debatt (här) om sin önskedröm: Europa skall följa Sveriges exempel och tvinga hemmafruar från arbetet hemma till bortaarbeten.  Då skulle BNP och tillväxt öka. Hon skriver bl a:

Men det finns en tillväxtfråga som har tigits ihjäl bland världens maktelit alldeles för länge: att öka kvinnors deltagande på arbetsmarknaden. OECD har beräknat att EU:s BNP kan öka med hela tolv procent om förutsättningarna förbättrades för kvinnors yrkesarbetande. Om kvinnor arbetade exakt lika mycket som män visar forskning på att den positiva effekten kan bli än större.

Men i vissa EU-länder är det fortfarande vanligare med hemmafruar än yrkeskvinnor. För att ta till vara denna enorma potential måste vi börja uppifrån och ändra de ekonomiska och politiska förutsättningarna.

…..

tillväxt kan ta fart om kvinnor kommer ut på den avlönade arbetsmarknaden. Detta budskap från IMF gäller i högst grad även för Europa. På Världsekonomiskt forum i Davos lyfter jag detta:

Avskaffa sambeskattningen. Belgien, Estland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Irland, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal och Spanien har kvar sambeskattning, där familj och inte individ beskattas. Detta gör det olönsamt för kvinnor att arbeta. I samband med att vi i Sverige i början av 1970-talet införde individualiserad beskattning ökade gifta kvinnors arbetskraftsdeltagande från 50 till över 80 procent på ett decennium.

Öka tillgången till barnomsorg. God barnomsorg ska inte vara privilegium för rika utan tillgängligt för alla. Det måste löna sig att arbeta även efter att en skaffat barn. Därför bör barnomsorg subventioneras eller göras avdragsgill….

Sveriges feministiska resa är inte över på långa vägar. I många europeiska länder har den bara börjat.

KOMMENTAR

På vanligt, oärligt, politiskt vis, nämner Ohlsson sambeskattning som ett hinder för kvinnors förvärvsarbete, som då lönar sig för dåligt. Men, detta beror på en progressiv beskattning, som vi hade, och har i Sverige. Om skatten hade varit rak, samma procentsats på högre inkomster, skulle detta argument falla bort.  Men, socialisterna i Sverige valde inte detta alternativ, utan ett marxistiskt – engelsianskt. Avskaffade av sambeskattning och hänsyn till försörjningbörda och införande av superhöga ungkarlsskatter för alla och nära gratis offentlig barnomsorg. Vilket resulterade i behovet av två inkomster för att försörja en familj. Och nödvändigheten att lämna barnen till offentlig fostran – som vi ju har det i Sverige.

Som vi har det i Sverige – med stora problem med psykiska störningar hos barn och föräldrar, höga självmordssiffror, usel trygghet och anknytning, usla skolresultat – som följd av nerbrytningen av familjen och dess funktioner, vilket visats av de kanadensiska forskarna Gordon Neufeld och Gabor Maté.

Att denna form av ”tillväxt” har tigits ihjäl bland Europas maktelit och att många länder har kvar sambeskattning och hänsyn till försörjningsbörda i Europa kan bero på sådant, som Ohlsson inte vill låtsas om:

*  Att vårda egna barn inte är sämre för nationens och människors välfärd och verkliga BNP än att vårda andras barn.

*  Att föräldrars filosofiska och religiösa åsikt skall respekteras när det gäller barnens fostran, vilket Europas mera historiskt kunniga politiker lärde sig efter de totalitära regimerna, och tog in i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna 1950.

*  Att socialistisk styrning av föräldrar och barn inte gett mera välfärd eller högre BNP – tvärtom, psykiska störningar, otrygghet …

*  Att utländska betraktare som brittiska forskaren Patricia Morgan,  inte anser Den svenska Modellen vara efterföljansvärd – utan att likna vid Sovjetunionen, vilket Morgan gör i sin bok Family policy. Family changes. Sweden, Italy and Britain compared (CIVITAS).

Det är tursamt, att det är just den extrema Birgitta Ohlsson, som ”lyfter” fram detta på Världsekonomiskt forum i Davos, och inte någon mera sansad och mänsklig person, som man kunde ta på allvar.

Krister Pettersson

Annonser

One response to “Birgitta Ohlsson (fp) ”lyfter” fram svensk extremism i Davos

 1. Problemet är inte att föräldrar väljer att stanna hemma eller arbeta deltid när barnen är små, ej heller att barn hjälper sina åldrande föräldrar. Problemet är att det finns så få vägar in på arbetsmarknaden och detta drabbar inte enbart de som varit hemmaföräldrar utan många andra.
  Först måste jag börja med att påpeka att jag känner flera kvinnor, utan barn och utan föräldrar att ta hand om, som valt att arbeta deltid för att de ”behöver mera fritid”. Varför nämns aldrig dessa i debatten? De har ju valt att avstå från arbete trots att de haft möjlighet till fulltidsarbete. Det är inte bara hemmafruar och deltidsarbetande småbarnsmammor som inte arbetar fulltid!
  Birgitta Ohlsson talar för ett omänskligt samhälle där vi lämnar barn och gamla åt andras godtycke, bara för att kvinnor skall tvingas ut på arbetsmarknaden. Vore det inte bättre att sträva efter ett samhälle där det finns plats för både heltidsarbetande, deltidsarbetende och hemmavarande medborgare? Vi är alla olika, vi har olika uppfattning om hur vi vill leva våra liv och vi röstar på olika partier. Varför skall då en extrem feminism diktera hur vi bör leva? Vi borde kanske se mera på valfrihet och mindre på åsiktsdrottningars tvång.
  Jag tror att lösningen finns i att se till att arbetsmarknaden öppnas upp så att hemmaföräldrar som vill tillbaka till arbetsmarknaden, de som arbetat deltid, de som blivit arbetslösa och de som riskerar bli arbetslösa, alla får chanser att komma in.
  För att detta skall vara möjligt måste vi se till att vidareutbildning, utbildning som syftar till aktualisering av tidigare utbildning och omskolning så att folk blir anställningsbara blir tillgängligt för de 30plussare som vill in på arbetsmarknaden. Samhället blir inte bättre för att småföräldrar sliter ut sig och förbrukas i unga år och därefter inte får nya chanser. Det är ett samhälle som ger nya chanser för alla som behövs. Inte en feministisk diktatur som straffar alla de som som inte följer feminismens dogmer.
  Sedan talas det om att sambeskattning är något fult. Tvärt om, jag tycker att sambeskattning borde införas för de som har hemmavarande barn under tolv år eller som har omsorg om någon annan medmänniska (ex en åldrande förälder) och när det gäller pensionsåldern så tycker jag att den borde justeras så att män och kvinnor får lika många år som pensionärer. Men sådana åsikter är tyvärr ofta förbjudna i den svenska debatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s