Birger Schlaug (MP) om anknytningsteorin, som politiker blundar för

Birger Schlaug, f d språkrör i Miljöpartiet, skriver på sin blogg (här) om aknytningsteorin. Om forskning som visar den stora vikten i att barnen tidigt knyter an till ett fåtal vuxna.

Titeln på inlägget är:

Om att blunda för det politiskt kostsamma?

 och det görs inte riktigt klart vad han menar med politiskt kostsamt. Men troligen är det ”anknytningsteorin”, som politikerna blundar för, när man i stället talar om vikten av jobb alltid.
Birger skriver:
Jag har under många år undrat hur det kommer sig att politiker har så svårt att ta till sig vetenskaplig forskning. Det gäller inte bara klimatfrågan utan också sociala frågor. Ta det här med anknytningsteorin. Om den får jag tillfälle att prata i kvällens  avsnitt av En bok, en författare
Dan Josefsson, som jag skall samtala med, skriver i sin bok Den mörka hemligheten: ”Det vimlar av människor som är på så svåra själsliga sår från barndomen att det allvarligt påverkar deras liv som vuxna”.

Anknytningsteorin är obekväm. Inte så politisk bekväm som KBT, det handlar nämligen inte om snabbfix här och nu. Frågan som ställs är istället: Vad krävs för att små barn skall utvecklas till trygga och väl fungerande vuxna?Anknytningsteorin handlar om hur viktigt det är att små barn får en god och varaktig relation med åtminstone någon vuxen. Är det då bra med en så kallad jobbpolitik som  går ut på att man skall söka jobb allt längre bort från hemmet och därmed vara borta än längre tid från sina barn?

Vi kan beklaga,  att en reflekterande människa som Birger Schlaug, inte längre är ledande i Miljöpartiet. Eller är det så, att det är först när man är ”före detta” eller pensionär, som man börjar reflektera? Under yrkeslivet gör man ju tydligen inte detta, utan har fullt upp med jobbet, och fullt upp med att inte avvika, inte vara besvärligt, inte riskera den lön, som många får från ”det offentliga” genom att vara ”avvikande”, ”aparta” och sanningssägare.
Krister Pettersson
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s