Goda familjerelationer eller (S)tatsindividualism ?

Livet som gammal är inte vidare festligt

är rubriken på Maria Ludvigssons (SvD) text i dagens tidning (här):

”I och med fria vårdval har medborgaren fått politikers förtroende att själv fatta beslut om vård, omsorg och boende. Även som gamla är vi personer och vi har även då önskemål och åsikter om vad som gör dagarna mer eller mindre ljusa. De som inte håller med hänvisar till demens och förvirring och framhåller istället kommunalpolitikers oanade förmåga att bättre än medborgarna själva veta hur det optimala äldreboendet ser ut. De glömmer, medvetet eller ej, att de allra flesta har anhöriga och nära vänner som inte har svårt att se när den som står dem nära trivs eller inte. Nyligen var författaren Stefan Gurt gäst i Gomorron Sverige (SVT) och berättade om sin senaste bok Så dödar vi en människa (Wahlström & Widstrand). Den handlar om ålderdomens vedermödor, om ensamhet och om att vara familj.

….

Stefan Gurt beskriver sin pappas sista tid och hur han som son upplevde den. Ingen kan vara oberörd av kapitlen om ensamheten och den där förvirringen som iskallt smyger sig på, som från ingenstans. Författaren själv är både son och pappa. Vid ett par tillfällen citerar Gurt sin pappa som säger att sonen inte ska stanna hos honom längre utan vara hos sin familj och ge den tid och uppmärksamhet. Inställningen att ”familj”, så att säga, bara går i en riktning är ganska vanlig men ändå aningen märklig. Som om vi har familjära skyldigheter som föräldrar men inte som någons barn.

Den politiska debatten om äldreomsorg handlar nästan uteslutande om beslut och funktionssätt på kommunal och landstingsnivå. ….Gurts bok landar både i den vårdpolitiska debatten och mitt i en kulturdebatt om familj, skilsmässa och befrielse. Medan Gurt skriver att det kan vara individualismen som orsakat vår oförmåga att uppskatta de äldre, kan en annan förklaring vara att just våra familjerelationer har reducerats till besvärande ”guilt trips”. Familj är okej så länge den begränsar sig till barnkalas, sedan blir den för mycket. Politik kan sätta ramarna men det är vi själva som måste fylla på med innehåll.”

STEFAN GURTS BOK är, trots den politiska debatten om fria vårdval och företag som aktörer i välfärdsbranschen, nästan helt befriad från partipolitiska poänger eller slutsatser, skriver Maria Ludvigsson. Och Maria är själv i sin text mycket hovsam med politiska slutsatser eller värderingar. Vi får ana oss till hennes uppskattning av familjevärden och hennes uppfattning, att våra politikers lösningar för våra äldres boende och vård under (S)tatsindividualismen ideologiska fana ingalunda kan jämföras med familjeband och relationer, som en god familjefunktion kan erbjuda i livets alla faser – om nu denna familjefunktion alls kan existera under den snart halvsekelgamla socialistiska ideologins familjenerbrytning i vårt land.

Vi luttrade kämpar för frihet och mänskliga rättigheter i vårt land är innerligt glada för att etablerade ledarskribenter som Maria Ludvigsson och hennes kollega på SvD, PJ Anders Linder alls nämner, att det kan finnas andra alternativ och kanske högre mänskliga värden, i ett samhälle där familjefunktionen och familjebanden värnas och uppmuntras i stället för tvärtom, som i dagens (S)verige.

Men visst är det bedrövligt, att Ludvigsson och Linder känner sig tvingade att försiktigt smyga med sina värderingar och uppfattningar och sin kritik mot ett förfärande politiskt tvångssystem etiketterat som Statsindividualism bakom artikelserier som ”Det borgerliga uppdraget”, Statsindividualism är en ”återvändsgränd” eller som nu Ludvigsson eller Stefan Gurt, som försiktigt antyder, att det kan finnas alternativ.

SKRIV I STÄLLET, HOJTA, ROPA PÅ GATOR OCH TORG, I ALLA FORA:     Sluta med en omänsklig familjepoliltik !! Återställ respekten för familjen och dess funktioner !! Lev upp till Europakonventionens mänskliga fri- och rättigheter !! Återinför skatt med hänsyn till försörjningsbörda, och fördela  subventioner lika oavsett åsikt !! Låt vårdarbete behålla sitt värde även om det inte sköts av politiker och deras tjänstemän  !!

Krister Pettersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s