Familjepolitikens mål – forma Homo So ….

Förvärvsarbete uppvärderades, hemarbete nedvärderades. Arbetsplikt rådde för båda könen och få yrken kunde uteslutande innehas av män. Kvinnliga traktorister och kolchosarbetare användes flitigt i propagandan. En välutbyggd barnomsorg var en del av den kommunistiska idén, och barnafödandet som demografisk plikt mot staten bidrog till att stärka kvinnors ställning.

Samtidigt var arbetet i hemmet problematiskt; helst skulle även familjeenheten luckras upp och i uppdraget att forma homo sovieticus, den nya sovjetmänniskan, var staten den bästa uppfostraren.

Ja, så står det i en artikel i dagens (4 dec) Sydsvenskan under Aktuella Frågor (här).

En mycket korrekt beskrivning över politiken i Sverige, bara man byter ut några ord, som kolchos och sovjet.

För i Sverige vill man ju inte forma våra barn till homo sovjeticus, utan till homo socialisticus – enligt  (t ex Gunnar Sträng): ”Vi skall införa socialismen, men vi skall inte basunera ut det på gator och torg”.

Hur stor är skillnaden, kan man undra, mellan homo sovjeticus och homo socialisticus? Inte stor enligt en objektiv betraktare, som brittiska forskaren Patricia Morgan, som i sin bok Family policy, family change. Sweden, Italy and Britain compared (CIVITAS), frankt jämför de familjepolitiska förhållandena i vårt land med Sovjet.

Men – skillnaden mellan den fria människan, som har makt över sitt eget liv i ett fritt samhälle med respekt för mänskliga rättigheter och dagens svenska undersåtars  (s)tatarliv under  tvång och statligt beroende är ENORM !

Krister Pettersson

Annonser

One response to “Familjepolitikens mål – forma Homo So ….

  1. Beskrivningen, i artikeln, av den sovjetiska familjepolitiken är ju lika mkt en beskrivning av den svenska, inte bara ”då” utan oxå ”nu”

    Men en skillnad är väl att det aldrig i Sverige rått formell arbetsplikt, oxå för kvinnor. Men å andra sidan har det aldrig behövts ett sådant formellt tvång här; det har räckt – & räcker – gott i praktiken med vår omvända hänsyn till försörjningsbörda i inkomstbeskattningen, våra höga skattenivåer (som gör att man inte kan försörja en normal familj på en enda normal inkomst) samt våra sanslöst höga skattesubventioner till den kommunala barnomsorgen. De faktorerna fixar saken lika effektivt som ett formellt arbetstvång skulle.

    En intressant sak med Sverige är att detta utstuderade arbetstvång, som infördes av sossarna, numera administreras och försvaras av en borgerlig regering.

    Läs mer @ http://www.barnensratt.se/news.htm#111204-1 !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s