Kindergulag i Sverige – ”Barns bästa” är att tvångsomhändertas?

SVT´s program Uppdrag granskning och Debatt (2-3/11 2011) har tagit upp fallet med misstankarna mot Tomas och Jenny, som ledde till omedelbart tvångsomhändertagande av två döttrar under 68 dagar och ett års mardrömstillvaro för föräldrarna.

”Socialen” säger, att man bara följer lagen – och lagen säger ”Barnens bästa”.

Utan vidare definition av vad som är barns bästa, eller vem som skall bedöma det, är detta en vidrig gummiklausul, som kan användas och missbrukas godtyckligt.

Många är de fall genom åren, där föräldrar varit utsatta för likartade övergrepp som Tomas och Jenny, och kanske efter år av rättegångar och ovisshet till slut fått rätt utanför Sverige – i Europadomstolen. Men, då har det gått så lång tid efter tvångsomhändertagandet av barnet/en, att ”Socialen” frankt struntar i att medverka till ett återförenande barn-föräldrar. Man säger, att efter så lång tid är barnen rotade hos en betald fosterfamilj, varför det inte är ”Barnens bästa” att få återförenas med föräldrarna.

Sådana fall är t ex fallet med pojken Aminoff. Flera andra fall av föräldrar som mist sina barn har hanterats i Europadomstolen av jurister som Lennart Hane, Siv Westerberg och Brita Sundberg-Weitman – den senare författare till boken ”Rättsstaten åter”, alla mycket kritiska till Svenska lagars gummiklausuler.

Andra aspekter på dessa fall, som inte heller berördes i de nämnda programmen, är Socialsveriges allmänna uppfattning, att föräldrar inte är förmer än vilka som helst andra vårdare av barn. Tvärtom, som vi har sett i s-kvinnornas program ”Familjen i framtiden” antyds det – beskylls – föräldrar för att vara okunniga, inkompetenta och till och med farliga för sina barn.

Tyska Der Spiegel uppmärksammade 1982 de höga siffrorna för tvångsomhändertagna barn i vårt land tillsammans med tvånget till dagisvistelse i sin uppmärksammade artikel (av Hermann Orth) om Kindergulag – barngulagen – i Sverige.

Förhållandena i Sverige har inte blivit bättre sedan dess, vilket psykologen och forskaren Bo Edwardsson vidimerar.

Annonser

One response to “Kindergulag i Sverige – ”Barns bästa” är att tvångsomhändertas?

  1. Harry och Mildred Gustafsson

    Soc ”med valfri förlängning” tycks vara de som har det största behovet av tvångsintagning – för sitt eget och det svenska samhällets bästa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s