Sydsvenskan – dagens intoleranta hyckleri

Dagens (30/10) ledare i Sydsvenskan (pol.chefred. Heidi Avellan) (här) ondgör sig, som väntat, åt Föräldralivs enkät, som visar att en majoritet av unga kvinnor kan tänka sig att vara ”hemmafruar” – att vårda och fostra sina barn själva.

”Stanna hemma har ett pris” är rubriken. Ingressen lyder: ”Alla måste inte ut och jobba. Men det är inte samhället som ska finansiera livet som hemmafru eller hemmaman.” Och sedan tar ledarskribenten fram ett förlöjligande och grovt missvisande exempel på ”hemmafru”:

Gäst i SVT:s Hübinette den gångna veckan var Maria Montazami, omtalad efter sin medverkan i TV-programmet Svenska Hollywoodfruar.

Enligt henne är det ”faktiskt väldigt bra att vara hemmafru, för jag tror att det förstärker kvinnan när hon kan ta sin barnvagn och väskan och träffa sin bästa kompis på en latte och bara babbla och ha kul”.

Gefundenes fressen för en ”hemmafru”-hatare som Avellan. Där ligger Fredrik Reinfeldt (m) i lä, efter att bara ha avvisat de tillfrågades ”icke politisk korrekta” tankar med att förmoda, att de på TV fått se alltför många Hollywoodfruar, som lever ett bekvämt liv.

Men-bästa politiker och mediafolk: Det finns betydligt bättre skäl än frekvent latte-drickande, att vilja vårda och fostra sina egna barn ! Det finns föräldrar, som inte menar att stress och främmande, utbytbara 8-17 vårdare, i en kollektiv, ofta virus-fylld miljö utgör bra barnavård. Det finns föräldrar, som anser att det inte finns ett viktigare jobb än av vårda och fostra de egna barnen. Och det finns de, som inte vill missa sina barns utveckling, deras möten med livet, som föräldrarna skänkt dem. (Se artikeln om Jenny intill)

Och det finns också de, som vet, att dagis-vård av två barn kräver lika mycket resurser, som vad en lågavlönad skapar i ett heltidsarbete enligt SOU 79:89. Som anser, att arbetsbytet: Vård av två egna barn – Heltids yrkesarbete inte är vettigt, inte önskvärt, inte lönsamt….. utan bara tvång och förtryck i Marx och Engels efterföljd.

Men det gör inte Sydsvenskan under Heidi Avellan! Föräldrar som under kanske 75 års yrkesarbete, utöver sin hårda ungkarlsskatt dessutom betalar in ett par miljoner extra till politikernas subventioner av (vissas) barnomsorg, skall inte få tillbaka sina pengar, när de behöver det för sina egna barns vård och omsorg. Inte ens en liten, ynka andel skall de få. Att de förpassas till misär och kastas ut från samhällets trygghetssystem, är helt i sin ordning.

Att detta är fråga om en politisk diskriminering på grund av åsikt, vilket är förbjudet enligt Europakonventionens lista över mänskliga fri- och rättigheter (artikel 14) nämner så klart inte Avellan. Antyder inte ens, att detta med mänskliga rättigheter möjligen kan vara problematiskt, att det förtryckande system hon försvarar, är allt annat än liberalt – eller oberoende liberalt – som hennes tidning säger sig vara.

Tvärtom – enligt ledaren 6/8 07 skriver Avellan om den mänskliga rättighet som kallas Föräldrarätten: ”det hindrar inte, att Sverige verkar för en ändring” (ett avskaffande?) och i konsekvens med detta också av artikel 14 i EK, Förbudet mot staters diskriminering av medborgare på grund av deras åsikt, om t.ex. barnens vård och fostran.

Så mycket för Avellan och hennes tidning – som ofta, ofta hojtar om värdet av Tolerans och Mänskliga Rättigheter. Men, när det gäller människors egna val och önskningar, som inte faller Avellan på läppen finns intet spår av sådant.

Tidningen Sydsvenskan tillåter inte publicering av kritik mot tidningens himlaskriande hyckleri.

Krister Pettersson

Annonser

One response to “Sydsvenskan – dagens intoleranta hyckleri

  1. Else-Marie Carlsson

    Jag har varit hemma med familjens barn under deras uppväxt och tror absolut att det var det bästa jag kunde ha gjort. Barn behöver någon som ser dem och bryr sig om dem.
    Min pappa sa när jag hade fått familjens första barn: Att bli förälder är ett livslångt uppdrag. Som jag förstod honom är det ingenting som man kan frånsäga sig. Be om hjälp och stöttning, ja, men huvudansvaret är alltid ens eget. Men då behöver man tid och ork till att vara förälder. Det är inte allom givet att klara det om man har ett hel- eller deltidsarbete att sköta där det krävs att man gör sitt bästa och kanske mer därtill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s