Kryptosocialisten Heidi Avellan i farten på Sydsvenskan

Sydsvenskans pol.chefredaktör Heidi Avellan skriver (här) i dag, som den kryptosocialist hon ständigt avslöjar sig vara, på ett förlöjligande sätt, om regeringens förslag att halvera restaurantmomsen bl a i syfte att skapa möjligheter till flera ungdomsjobb. Varför just restauranger? Varför mat? Varför inte kläder? skriver hon. Och varje tillskapat jobb ”kostar” 1 1/2 miljon.

Det ”kostar” alltså, enligt Avellan och andra socialister, att låta medborgarna få behålla 5 miljarder kronor genom mindre pålagor. Att medborgarnas pålagor lättas, är något Avellan inte nämner alls i texten. Nej – pengarna blir i hennes text inte kvar hos medborgarna. De hamnar i krögarnas fickor – hos kapitalisterna. Det ”kostar” att göda krögarna.

Vems perspektiv företräder då Avellan, när hon säger att det ”kostar någon något”, när medborgarna slipper punga ut mera pengar i skatt? Jo – så klart deras, som får nöja sig med mindre pengar. Deras, som anser, att pengar i deras händer är mycket nyttigare och värdefullare än om de får bli kvar hos medborgarna. Avellans perspektiv är alltså de socialistiska politikernas. De politiker som vill styra och ställa med oss och våra liv ända in i hemmet och den äkta sängen.

Så – i tryggt förlitande på sina välindoktrinerade läsares okunnighet, raljerar Avellan över den borgerliga regeringens förslag till lättnad för en viktig bransch. Och viktiga aspekter utelämnas på hennes vanliga, propagandistiska sätt. En sådan aspekt är t ex, hur många jobb för anläggningsarbetare som 5 miljarder till väginvesteringar hade kunna skapa. Inser man, vad maskiner, betong, stål och mark kostar, förstår man också, att sådana jobb kostar långt mera än 1 1/2 miljon per årsarbetare.
En annan aspekt är den, som vissa nationalekonomer för fram, nämligen att en inbetald skattekrona vid vårt höga skattetryck bara köper nyttigheter för kanske 30 öre på grund av många negativa effekter av den politiska styrningen det höga skatteuttaget innebär.
Alltså sådana, synnerligen viktiga, liberala aspekter, som kryptosocialisten Avellan inte låter sina läsare ta del av i den tidning, som med sin hycklande dubbelmoral kallar sig ”liberal”.

Krister Pettersson

Annonser

One response to “Kryptosocialisten Heidi Avellan i farten på Sydsvenskan

 1. Samhällsekonomiskt är sänkt krogmoms inte bara gratis utan t o m vinstgivande, eftersom åtgärden definitivt kommer att tillskapa nya jobb.

  Att den beräknas kosta statskassan 5,4 mdr kr (första året, 4 mdr kr varje år därefter) betyder bara att dispositionsrätten till de pengarna överförs från staten till leverantörerna & kunderna i restaurangbranschen. Pengarna kommer alltså inte att försvinna från det samhällsekonomiska kretsloppet bara för att Staten avstår från dem.

  Det gäller att skilja på samhällsekonomin å ena sidan & statsfinanserna å den andra.

  Men visst kan Avellan ha en poäng; det är möjligt, för att inte säga troligt, att andra avståenden av skatteintäkter hade haft en ännu större välstånds- & sysselsättningshöjande effekt än den aktuella.

  En annan invändning mot momssänkningen är att den innebär ytterligare en specialregel som affärsidkare, bokhållare, skattekonsulter & skatteverksanställda måste hålla reda på, i ett läge där vi redan begåvats med alldeles för många sådana regler.

  Regeringen måste snart börja gå i motsatt riktning – mot kraftiga förenklingar i vårt sanslöst komplicerade skattesystem för att förhindra att jobbtillväxten enbart sker i de administrativa och skatteindrivande sektorerna av samhället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s