SSU och Sydsvenskan om friskolor och en mänsklig rättighet

Tre ledamöter i SSU:s förbundsstyrelse, Kristin Linderoth, Anders Österberg och Johanna Storbjörk vill avskaffa friskolorna (SDS 19/7). Därmed vill de också avskaffa eller förhindra den mänskliga rättighet som förtecknas som nummer två i första tilläggsprotokollet till Europakonventionen av 1950 – föräldrars rätt att välja fostran av sina barn efter egen övertygelse. Och att döma av Sydsvenskans ledare 6/8 07 sympatiserar tidningen med dessa anslag mot de mänskliga rättigheterna.

Om nu den allmänna skolan hade haft de goda kvaliteter, som skribenterna vill mena att den har, skulle intresset för alternativ, för friskolor, ha varit obetydligt.

Men så är alltså inte fallet, varför de socialistiska skribenterna rimligen borde fundera över vad man under decennier av ansvar för skolan har åstadkommit för att så många föräldrar skall efterfråga alternativen till den – friskolorna.

Och, i ett fritt samhälle klarar man konkurrensen genom att vara bättre än de andra – inte genom att förbjuda konkurrenterna. Och, framför allt, man respekterar de mänskliga rättigheterna.

Krister Pettersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s