Dansk öppenhet om dåliga relationer föräldrar-barn

Barnpsykologen Margrethe Brun Hansen talar om barns ökande psykiska problem och vikten av att ge barnen trygghet och riktlinjer i danska radioprogrammet A propos.

Föräldrarna är själva institutionsbarn, otrygga och osäkra och förledda av alla möjliga experter. När det gäller barnens fostran, flytta ditt agerande från hjärna till hjärtat, säger hon.

Och när politikerna ordnar institutioner för barnen, skall dessa erbjuda god vård, små grupper, tydlighet, goda riktlinjer. Barnen kan behöva lära sig de olika regler som gäller mellan dagis och familj, men tydliga regler skall de ha, och föräldrar måste komma över sin osäkerhet och våga bestämma, fostra, ge barnen goda riktlinjer för livet…. Lyssna på hjärtat, mindre på experter och politiker, är hennes budskap.

Att offentliganställda psykologer intar en klar distans till det politiskt påbjudna, är synnerligen ovanligt i Sverige. I Danmark är det mycket mera klartext och klarspråk. ”Det er vrövl”, ”han er en skiderik” hör man ofta i dansk radio – i motsats till det svenska hymlandet och medjamsandet med det politiskt korrekta, trots att vi så väl känner i våra hjärtan, att det är i grunden fel.

BÖCKER
Kompetenta föräldrar av Margrethe Brun Hansen (9789188298843 …
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9188298841. Författaren beskriver tre typer av föräldrar som är vanliga idag och vad det innebär att …

Margrethe Brun Hansen har mange års erfaring som konsulent for daginstitutioner. Gennem tiden er hun stødt på tre forskellige forældretyper.

Gruppen af forældre, der ikke er de kompetente forældre, som deres børn har brug for, er ifølge pædagog og psykolog Margrethe Brun Hansen …
Du skal altid rumme barnet i dit hjerte – Far Mor & Børn

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s