RÄTTVI(S)A och JÄM(S)TÄLLDHET

Nalin Pekgul m fl har en kravlista till föreslagne nya partiledaren (s) Håkan Juholt i SvD (här)

Artikeln presenteras: Här är vår kravlista, Juholt

Socialdemokraterna blir fullt ut ett feministiskt parti först när jämställdhetsfrågorna uppvärderas. Där är vi inte i dag. Här är våra förväntningar på den nya partiledaren, skriver S-kvinnors Nalin Pekgul, Carina Ohlsson och Carina Hägg.

• Ett jämställt arbetsliv. Kvinnors rätt till eget arbete och egen försörjning är en grundförutsättning för ett jämställt samhälle…

Två stora orättvisor är den ofrivilliga deltiden som främst drabbar kvinnor och de låga kvinnolönerna inom både offentlig och privat sektor.

• Ett jämställt familjeliv. I dag tar mammor ut nästan 80 procent av alla föräldradagar.
….
Vi vill se hårdare krav på kommunerna att tillhandahålla förskolor dygnet runt. Alla barn ska kunna ta del av förskolans verksamhet oberoende av föräldrarnas arbetstider, och föräldrar ska inte heller behöva tacka nej till jobb på obekväma arbetstider på grund av brister i den kommunala barnomsorgen.
….
• Vi är ett feministiskt parti. Att kalla sig för ett feministiskt parti förpliktar. Det betyder att vi ska ha en jämn fördelning av kvinnor och män bland våra förtroendevalda. …..

Vi kan göra stora samhällsförändringar om vi vill. För det är precis det som politik handlar om – att vilja

Detta kan ju låta bra. MEN, innebörden i de ord som låter bra, är inte vad de brukade vara.

JÄMSTÄLLDHET är inte längre Jämlikhet. Jämställdhet har i dagens Sverige – och i synnerhet i (S)torebrors nyspråk, blivit till BLÅBÄRSLIKHET. Ett tvång att leva sitt liv efter en norm – mannens – och lämna ifrån sig barnens fostran. RÄTTVISA är inte längre fråga om en just ersättning för sina insatser, eller att få njuta värdet av sitt arbete. Ty i Ny(s)pråket är rättvisa också blåbärslikhet. Så, vi som anser, att arbete med t ex fyra egna barns vård och fostran är lika värdefullt som att arbeta med fyra andras barns vård och fostran, har ett rättvisebegrepp som är diametralt annorlunda s-kvinnornas.

Och – Politik är att vilja – skriver s-kvinnorna, just som Olof Palme. Men, politik är också respekt för medborgarnas val, önskningar och livsstil. Och politik får inte vara det våld på några Mänskliga fri- och rättigheter, som s-kvinnornas JÄMSTÄLLDHET och RÄTTVISA innebär.

Annonser

One response to “RÄTTVI(S)A och JÄM(S)TÄLLDHET

  1. Monica Wiegert

    Märkligt att dagens SDS infört censur! SDS var den första tidning som publicerade en daghemskritisk artikel (inte insändare) av mig, 1980. Och tack vare att SDS inte hade censur i den sjuka energidebatten blev det flest JA-röster till kärnkraft (79 % vill jag minnas) i Malmöregionen.

    Alla vet att barnen är ständigt sjuka pga alla virus som ANRIKAS där. Alla vet att barnen mår psykiskt dåligt. Det både hörs och syns! Alla vet att daghemmen är en tung börda för skattebetalarna, ofattbara 180 miljarder skattekronor per år. Men ingen stoppar denna galenskap och fjollor (både xx-fjollor och xy-fjollor) offrar lydigt sin avkomma på Barnomsorgens Heliga Altare, varje snorig svinotta. Varför? Kanske har du svaret, pol chefredaktös Heidi på SDS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s