Kommuners icke-skolning och förbjuden hemskolning

Vi har fått del av en rundskrivelse från Jonas Himmelstrand, ROHUS och Haro enl. nedan:

Hej,
Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Enligt Ekot och Aftonbladet idag är det hundratals barn som inte alls går i skolan, en del av dem för att kommunerna inte ger det stöd barnen behöver. Skolinspektionen är upprörd.

Samtidigt finns ungefär lika många familjer som tar eget ansvar för barnens skolgång, i regel med utomordentligt goda resultat, i synnerhet för barn med olika typer av särskilda behov – genom hemundervisning. Föräldrarna undervisar själva barnen. Det är en starkt växande framgångsrik trend i hela västvärlden. Här har dock Sverige en unikt restriktiv hållning i många kommuner. Hemundervisande föräldrar hotas där med socialanmälningar och viten på upp till 240 000 kr per läsår. Däremot verkar det ofta vara ”gratis” med vanligt beprövat skolk, enligt de uppgifter jag har fått.

Kommentar: Det paradoxala är att de föräldrar som tar ansvar straffas. Men det är tyvärr symptomatiskt för Sverige och svensk familjesyn. Ännu så länge är det bara fåtal barn som ständigt skolkar. Men den som har inblick i skolan vet att många elever som faktiskt går där ändå mår dåligt. Kanske en tidig signal på ett kommande sammanbrott där den bristande anknytningen förälder-barn genom den kombinerade familjepolitiken, skolpolitiken och arbetslinjen helt enkelt brister i allt för många fall. Självklart måste kommunerna skärpa sig och se till att alla barn som vill gå i skolan får göra det . Men föräldrar som vill ta ansvar för sina barns utbildning måste också få göra det i Sverige, i likhet med vad som är fallet i de flesta av världens demokratier.

”Kommuner bryter mot skolplikten”
av Susanna Vidlund
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8575329.ab

”Allt fler anmäler utebliven skolgång”
av Bengt Hansell
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4351967

”Hundratals barn utestängs från skolan”
av Tove Svenonius, Bengt Hansell
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4352373

Bästa hälsningar

Jonas Himmelstrand

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s