Ekonomisk förstörelse – och annan i Sverige.

Insändarskribenten Bertil Burström manar i Sydsvenskan 22 jan Socialdemokraterna att visa litet ödmjukhet, att inte bara skicka ut ”malliga” broschyrer och ta åt sig äran för ”Tillväxt sedan 1889”.

När omgivande länder låg i ruiner efter 2a världskriget var Sveriges industri intakt med stora naturtillgångar och kunder i alla väderstreck. Det dröjde likväl inte länge innan vi blev förbisprungna av åtskilliga länder i välståndsligan. Kan någon förklara varför?

Bertil Burström hade kunnat tillägga … och detta trots att vi i Sverige har tvingats att arbeta mera och längre än i andra länder, där familjer lever bättre på 1 x 37,5 timmars arbete än vi i Sverige med 2 x 40 timmars arbete.

Förklaringen ligger bl. a. i den väldiga resursförstörelse som det extremt höga skattetrycket i Sverige fortfarande innebär. Bara genom rundgången i systemet reduceras en inbetald skattekrona till 60 öre. Genom politisk styrning av människors val till extremt dyra, och ofta oänskade tjänster (som i dagis-åt-alla-politiken) förstörs ytterligare pengar. Och effektivare behovslösningar – företag och tjänster – kan inte existera. Vissa ekonomer kommer fram till, att med vårt skattetryck om över 60% reduceras värdet av en inbetald skattekrona till neråt en 25-öring. (Jämför boken av Gidehag & Bergström: ”Till 40% fri”).

Och denna förstörelse av vår nations ekonomi, är inget emot förlusterna av människors hälsa o. välbefinnande, mänskliga rättigheter, stolthet och egenvärde.

Krister Pettersson

Annonser

One response to “Ekonomisk förstörelse – och annan i Sverige.

 1. Burström frågar, måhända retoriskt, om någon kan förklara varför vi fallit så kraftigt som vi gjort i OECD:s välståndsliga sedan sjuttiotalets början. På den frågan har jag några svar:

  Ett skäl är att sossarna och fackföreningsrörelsen samarbetat målmedvetet för att höja folks löner. Höga löner är inget problem så länge som den anställde skapar värden som överstiger arbetskostnanden, men många jobbare har inte orkat leverera i takt med dessa stigande lönekostnader. Resultatet blir då, i stället, avskedanden och – i alltför många fall – fullständiga nedläggningar.

  Ett annat skäl är att S och facket också samarbetat målmedvetet för att bygga ut den offentliga sektorn och den så kallade välfärdsstaten. För detta krävs skatteintäkter i stort mått. Under den period då S dominerade det svenska politiska livet, från 1932 och framåt, har det svenska skattetrycket gått från ca 10 procent av bruttonationalprodukten (BNP) till, som högst, 56 procent (1989).

  Höjda skatter fungerar ungefär som höjda löner; de tvingar jobbarna att jobba ännu hårdare och om de inte orkar mer blir det i stället avskedanden och nedläggningar.

  Ett tredje skäl är att S och facket också samarbetat målmedvetet för att skärpa arbetslivslagstiftningen och ge facket ett större inflytande över företagen. (Tänk LAS, MBL, fackets rätt att försätta tredskande företag i blockad, skatteuppbörden, tjänstepensionen, kraven på arbetsmiljö- och jämställdhetsprogram, o s v, o s v.) Allt detta bidrar till att dämpa entreprenörers benägenhet att starta företag och anställa folk.

  En mycket bättre strategi – för Sverige – hade varit att bedriva en politik som uppmuntrar till företagande så att anställda som är missnöjda med sina arbetsgivare lätt kan byta. Men en sådan utveckling har aldrig legat i S eller fackets intresse, eftersom det skulle ha minskat folks behov av S och facket som leverantörer av ekonomisk ”trygghet”.

  Av det ovan skrivna torde framgå att undertecknad är inne på Burströms linje: att det är tämligen fräckt av S att försöka ta åt sig äran för Sveriges enorma ekonomiska framsteg från 1800-talets senare hälft till nutid. Den skedde mer trots S och fackets medverkan än tack vare den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s