”Nattisplatser” lönsamma – ljuger (s) med Sydsvenskan som plattform

I Sydsvenskan idag, skriver riksdagsledamoten Hillevi Larsson (s) om behovet av nattdaghemsplatser (här). Rubriken är ”Dags för fler nattisplatser”. Sydsvenskan presenterar inlägget med

Aktuella frågor. Barnomsorgen är inte anpassad efter arbetsmarknaden. Därför behövs ett lagstadgat krav på alla kommuner att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid, skriver riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S), ordförande för S-kvinnor Malmö.

Sen kommer utläggningen om alla föräldrar som arbetar OB, som är ensamstående, och som i längden inte kan tära på sina relationer – släkt och vänner som hjälper till att se till barnen. Hillevi Larsson slutar med:

Brist på barnomsorg på obekväm arbetstid går stick i stäv med arbetslinjen. Genom att erbjuda både piska och morot kan vi påskynda processen. Det krävs ett lagstadgat krav på alla kommuner att erbjuda barnomsorg åt småbarnsföräldrar med obekväm arbetstid – piskan. Det måste också till ökade statsbidrag till kommunerna för att klara uppdraget – moroten. Denna satsning kommer att betala sig mångdubbelt både för stat och kommuner när landets småbarnsföräldrar fullt ut kan arbeta och fler barn får tillgång till förskolan

Så – nattisplatser kommer att betala sig mångdubbelt både för stat och kommuner ?

Detta påstående är ren lögn. Därför att det kostar lika mycket att vårda två barn på vanligt daghem som vad en lågavlönad skapar i sitt heltidsarbete (enl SOU79:89). Och om den lågavlönade betalar hälften i skatt, räcker detta knappt till subventionen av ett enda barns daghemsplats – mellan 100 och 200 000 kr per år. Hela skatteintäkten går alltså åt – det blir inget över för stat och kommun. Och, om det hade funnits och idag finns billigare (och kanske bättre) alternativ att se till barnen på natten, är det fråga om ökade utgifter – och samma inkomster – för stat och kommun.

Det anmärkningsvärda i sådana lögner från socialister som strävar mot det ”helt socialistiska samhället” enligt sitt program ”Familjen i framtiden” är väl inte ljugandet i sig – totalitära socialister har ju inte dragit sig för sådant. Men väl, att sådana lögner får stå helt oemotsagda, att de publiceras av en tidning som kallar sig liberal, och inte tillåter plats för påtalande av sådan lögner, eller av tidningens egen oerhörda dubbelmoral.

För den intresserade kan vi hänvisa till professor Hugo Hegeland, som i Sunt Förnuft nr 8 1982 påtalade de felaktiga förutsättningarna för en officiell rapport som sade sig påvisa ”lönsamhet” av den offentliga barnomsorgen. När vi frågade professorn, varför han inte syntes mera i debatten med sådana avslöjanden av de socialistiska lögnerna, sade han, att ”han hade ju redan sagt det” – underförstått, att då är ju detta konstaterat och behöver inte vidare upprepas.

Men så är det i den akademiska värden, att forskare redovisar sina forskningsresultat för andra att bygga vidare på. I motsats till när vi har att göra med en fanatisk nomenklatura i politik och media, som ständigt upprepar sin lögnaktiga propaganda tills det att vi indoktrinerade undersåtar inte kan inse något annat.

Annonser

2 responses to “”Nattisplatser” lönsamma – ljuger (s) med Sydsvenskan som plattform

 1. Hej!

  Jag undrar vad du/ni tycker om ”nattis”-verksamhet i överlag, alltså kvälls- och nattöppen barnomsorg?

  MVH

  • Hej. Tack för Din kommentar.

   Med stöd i de Mänskliga Rättigheterna (Europakonventionen från 1950 t ex) är vi starkt kritiska till politisk-ekonomisk styrning av våra och våra barns liv.
   Vi anser alltså inte, att våra styrande politiker har rätt att ta ifrån oss så mycket av våra pengar, att vi tvingas att anlita de möjligheter som politikerna ställer upp med till dem som anpassar sig efter den politiska styrningen.

   Vi anser, att alla barns vård är viktig och skall beslutas om av föräldrarna. Tar politikerna in våra pengar för att användas till barnomsorg, skall alla barn få sin andel, inte bara vissas.

   Om föräldrarna genom att få behålla sina intjänade pengar och/eller får sin andel av de av politikerna intagna pengarna för barnomsorg vill göra vårdarbetet själv eller lämna det till andra man har förtroende för, är då föräldrarnas ensak och de skall inte behöva diskrimineras för sina åsikter om vad som är bra för dem eller deras barn.

   Anser föräldrar som därmed har normal frihet utan politisk styrning att det är viktigt att arbeta på natten och att få nattisvård för barnen, har de kvar sina ekonomiska möjligheter att efterfråga sådan nattisvård. Finns det en efterfrågan, finns det också ett utbud i ett normalt marknadsekonomiskt västerländskt samhälle. Nattisvård kan erbjudas av många andra än av kommunen om dessa andra inte blir utkonkurrerade av kommunen genom att kommunen har tagit föräldrarnas pengar och kan erbjuda dagis- eller nattisvård nära gratis.

   Det är alltså endast föräldrarna som skall avgöra vad som är bra för dem och deras barn, egenvård, bortavård, på dagen eller på natten. Och föräldrarna skall få behålla sina intjänade pengar oavsett vad man anser är bra för dem själva eller deras barn.

   Förr i tiden, när vårdarbetet var värt något, också om man gjorde det själv eller lät en släkting eller barnflicka göra det, hade man denna valfrihet. Numera är vi i många avseenden undersåtar utan egna möjligheter och närmast att jämföra med gamla tiders statare i vår ofrihet.

   Med vänlig hälsning

   Krister Pettersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s