Vilka lagstiftare väljer du in i Riksdagen ?

Mårten Schultz, docent i juridik vid Stockholms universitet, driver landets största juridikblogg.marten.schultz@juridicum.su.se skriver i dagens SvD (här) om Riksdagens viktigaste uppgift: Som Lagstiftare.

Han frågar:

Har du bestämt vilken lagstiftare du ska kryssa i september? Har du bestämt dig för vilka lagreformer du anser är viktigast? Har du utvärderat riksdagskandidaternas kvalifikationer som skapare av rätt?

De flesta betraktar nog inte riksdagsvalet på det här sättet. Men det borde vi. Riksdagsvalet är i realiteten ett lagstiftarval. Makten utgår från folket, representeras av riksdagen och riksdagens maktmedel är lagstiftningen. Så säger grundlagen.

Det är därför förvånande hur liten uppmärksamhet som ägnas vad riksdagen egentligen gör och vill göra med denna makt. Medierna bevakar riksdagen och riksdagens beslut. Men bevakningen koncentreras till de yttre manifesteringarna: Vad som sägs och hur det sägs. Utspel och retorik. Den närmare innebörden av riksdagens beslut – när politiken övergår till att bli regler – förblir däremot ofta okänd.

Schultz skriver vidare, att detta är ett stort demokratiproblem. Att direkt hårresande förslag inte mötts av något motstånd alls. Han uppmanar oss, att inse, att författningsförslagen är viktigare än fraserna. Land byggs med lag. Den insikten bör man ta med sig till valurnan, skriver han.

KOMMENTAR
För alla oss offer för svensk totalitär familjepolitik kan det vara särskilt angeläget, att fråga våra riksdagskandidater vad de tänker göra åt det gamla ”Lidbommeriets” generalklausuler och gummibegrepp som ”barnets bästa”. Vad de säger om socialisternas familjefientlig lagstiftning. Om en skrämmande rättshantering runt LVU – Lagen om Vård av Unga, som har fått offer för denna att starta ett nytt parti, Enhetspartiet, och som omvittnas av t ex advokat Tryggve Emstedt (se tidigare blogg).

Lagstiftningen runt Svensk familjepolitik står i konflikt med Europakonventionens mänskliga fri- och rättigheter för sin tydliga diskriminering av medborgare på grund av deras åsikt. Europakonventionen är numera svensk lag – ja, står över denna, eftersom den kan åberopas också vid Europakommissionen och -domstolen. En riksdagskandidat, som verkligen skulle ta fatt i svenska lagars och reglers konflikt med Europakonventionen, kunde räkna med positiv uppmärksamhet. Likaså den kämpe, som i likhet med förra regeringsrådet Gustaf Petrén vill ta upp kampen för en synnerligen behövlig Författningsdomstol också i vårt land.

Krister Pettersson

Annonser

2 responses to “Vilka lagstiftare väljer du in i Riksdagen ?

  1. Pingback: Obligatorisk läsning för röstberättigade… « Olssons Blogg

  2. Pingback: Liberatis avsky mot Miljöpartiets rättspolitik | Liberati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s