Ett starkt, civilt samhälle. I motsats till det svenska.

Den f d riksdagsledamoten Mauricio Rojas, som bl a påpekade den socialistiska indoktrineringn i svenska skolböcker, skriver i dagens SvD (här), om hur familjen i Spanien är en stor tillgång i kristider. Mauricio Rojas är numera rektor för Madrids högskola för integration och internationellt bistånd. mauriciojose.rojas@madrid.org

Familjen, byn, vännerna, grannskapen, de olika sällskap som organiserar fester eller processioner, det är krismotståndets fästen, det sociala kapitalets kassakistor med dess värdefulla tillgång till resurser och möjligheter. Där finns också en nyckel till den svarta arbetsmarknaden, som är så omfattande i medelhavsländerna. Det uppskattas att var femte anställd i Spanien saknar arbetskontrakt!

Detta är problematiskt, liksom mycket annat som kan frodas i ett starkt civilt samhälle, inte minst om staten inte gör vad staten bör göra. Detta ser vi i till exempel Italien. Ur svensk horisont är allt detta främmande. Det är inte ett starkt civilsamhälle som är vårt problem, utan motsatsen. Vi har låtit staten ta över nästa alla livsviktiga funktioner. Så har vi kunnat bli ”fria individer”, det vill säga befriade från de flesta av dessa mellanmänskliga åtaganden som direkt binder oss till varandra. Må vår stat hålla vad den lovat ty från ett samhälle bestående av så fria individer finns det ingen återvändo.

KOMMENTAR
Vi kan beklaga, att Rojas inte säger något om innebörden i vad (den (s)venska) staten har ”lovat” – Med fingrarna korsade har statens ”löften” blivit till en förfärande diskriminering av oliktänkande och styrning av våra liv – och just i syfte att bryta ner den starka familjen – det starka ”civila” samähället, allt i Marx´och Engels efterföljd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s