Dagens Sydsvenskan-hyckleri

Sydsvenskans ledare 17 juni handlar om V och KD (här). Som så vanligt i Sydsvenskan, hycklas det igen. Ledarskribenten (Heidi Avellan) skriver:

Om Hägglund till exempel lagt ut texten om KD:s förslag att utöka vårdnadsbidraget hade det varit vidöppet för angrepp mot alliansen:

Det rimmar illa med arbetslinjen att ge folk betalt för att stanna hemma med sina barn istället för att jobba.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly gick till hätsk attack mot Hägglund för privatiseringen av offentliga verksamheter och försäljningarna av statliga bolag.

Med vinstintresset som påstått hot mot den svenska välfärdsmodellen ville han frammana bilden av det gamla högerspöket. Välfärdssektorn sades ha berövats 25 000 anställda.

Men Sveriges Kommuner och Landsting noterar ingen sådan nedgång i sysselsättningen om anställda som gått över till offentligt finansierade välfärdstjänster i privat regi räknas in. För V är offentligt ägande ett självändamål. Det framgick tydligt i kammaren.

Frågan är vad privatanställda förskollärare och vårdbiträden tycker om att deras arbetsinsatser inte räknas i Ohlys välfärdssamhälle.

Å ena sidan ”Det rimmar illa med arbetslinjen att ge folk betalt för att stanna hemma med sina barn istället för att jobba. ” Och å andra sidan ”Frågan är vad privatanställda förskollärare och vårdbiträden tycker om att deras arbetsinsatser inte räknas i Ohlys välfärdssamhälle”

För Sydsvenskan är arbete inte arbete om det sker på fel plats – i hemmet. Och råkar barnen vara (t.ex förskollärarens) egna, så benämns arbetet med dem ”att stanna hemma” – i motsats till de ”privatanställda förskollärare och vårdbiträden” som ju minsann arbetar enligt tidningen. Med andras barn och borta.

Så – för Sydsvenskan är det en oerhörd skillnad vems barn det arbetas med. Och på vilken plats arbetet görs.
Även om arbetet är detsamma och lika samhällsnyttigt – är det ena arbetet viktigt och samhällsnyttigt men det andra förkastligt för Sydsvenskan.

Frågan är vad privatarbetande lärare och vårdare och föräldrar tycker om att deras arbetsinsatser inte räknas i Sydsvenskans välfärdssamhälle. Men denna fråga, och andra synpunkter på Sydsvenskans hyckleri, tillåts läsarna inte ta upp i tidningen. Som fortfarande kallar sig ”liberal”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s