Resistenta bakterier hotar daghemstvånget

Under rubriken BESK MEDICIN skriver DN i dagens ledare (här) om det oerhörda hotet för människors hälsa med snabb spridning av farliga, resistenta bakterier.

Det är bara att inse: de multiresistenta bakterierna är här för att stanna. Vad kan Sverige göra? Vad kan världen göra?

Spridningen av multiresistenta bakterier ökade under förra året. Den meningen lär svenska medier tvingas skriva om igen och igen många år framåt. Problemet är här för att stanna. Det kortsiktiga målet måste vara att minska accelerationen och därmed antalet allvarligt sjuka och dödsfall. På lång sikt kan världen hoppas på nya läkemedel. Och på att människor denna gång inte överkonsumerar dem så nya resistenser skapas.

Vi i Familjekampanjen har länge påtalat hälsoriskerna i daghemstvånget. Dessa är i och för sig kända sedan länge med t ex doktorerna Mellbin, de Veuille o Sundelins rapportering.

Sådant är ju inte politiskt opportunt, och landets gynnade nomenklatura i politik och media gör allt för att nonchalera sådant och i stället lyfta fram det som anses vara positivt runt ”dagis åt alla”-tvånget.

Det kan beklagas, att DN i sin ledare inte alls nämner de resistenta bakteriernas snabbt ökande risker för barnen i den påtvingade daghemsvården.

Den multiresistenta (obotliga?) tuberkulosform som spred sig bl a i daghem i Bromma och Tensta för något år sedan är ett sådant fall. Denna tuberkulosform är ett stort problem i östländerna, i Latinamerika och i södra Afrika. Den sprider sig också i vårt land (enl. t ex SR´s Vetenskapsnyheter) och kan komma att innebära oacceptabla risker för särskilt daghemsbarnen och därmed ett problem för just daghemstvångspolitiken – i synnerhet som de politikerna i totalitär stil sett till, att alternativen i praktiken inte existerar.

HUR REAGERAR DÅ VÅRA POLITIKER INFÖR DETTA HOT MOT SÅVÄL DAGHEMSBARNENS HÄLSA SOM MOT DAGHEMSTVÅNGET?

Den ende, av många tillskrivna svenska riksdagsledamöter som hörde av sig i frågan var Börje Vestlund (s). Han nämner faktafel i tidningsartiklar om MDRTBC i Bromma, och han anser, att vi som kämpar för mänskliga rättigheter och föräldrars fria val i familjepolitiken har extrema åsikter. Han skrev:

borje.vestlund@riksdagen.se wrote:
>
> Jag kan bara säga usch och fy….. Som ledamot av riksdagen har jag ju mött en del människor med mycket extrema åsikter som tar till vilka medel som helst för att få komma ut i debatten, men det här är väl ändå ett bottenrekord, att jämföra den TBC som sedan länge är ett minne blott på daghemmen i Bromma och Tensta, är så smaklöst att jag saknar ord. Men låt mig göra en jämförelse varje år smittar flera tiotals spädbarn via modermjölken av olika sjukdomar i något fall så allvarligt att barnet avlider……skulle man med detta fakta konstatera att ingen ska amma sina barn??? Jag skulle det inte……Faktum kvarstår, barn smittar varandra och vuxna, de gjorde det förr, de gör det idag och sannolikt också imorgon
>
> Det finns många andra faktafel i denna artikel, men de kan bemötas i andra sammanhang
>
> —
> Börje Vestlund
> Riksdagsledamot (s)
> 100 12 STOCKHOLM

Krister Pettersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s