Chock att komma hem till Sverige!

Artikel av Jonas Himmelstrand i SvD 20090321.

Himmelstrand är bl a författare till boken Att följa sitt hjärta i Jantelagens Sverige och styrelsemedlem i Haro och Rohus. Himmelstrand delar samma intryck som Krister Pettersson i detta med chocken att komma åter till de bruna kuvertens land, och att inte längre ha något att säga till om som förälder.

”Chock att komma hem till Sverige'”
Ung, frisk, deppig – en svensk gåta
Efter att ha bott länge utomlands med mina barn blev det lite av en chock att återvända till Sverige och det på många sätt hårda klimat som råder.

Såsom påpekas i artikeln ”Ung; frisk, deppig – en svensk gåta” kan man naturligtvis ifrågasätta huruvida kulturskillnader påverkar hur en enkät fylls i när en tolkning skall göras av resultatet.

Svenskar stoltserar gärna med att man är trevliga och öppna, men på många vis är det oerhört tufft att vara svensk, vare sig man är ung eller gammal. Det kan ju tydligt ses i det utanförskap som finns och utbrändhet som drabbar många samt den ökande andelen isolerade (ofrivilliga) ensamhushåll. Den jämställdhet vi så gärna skryter om medför en ökad stress på många vis; barn tvingas bli vuxna alldeles för snabbt och lägga sig till med vuxenmanér.

I den skola mina barn gick i England fick man inte ens ha mobiltelefon i skolan. Vad är det för tjafs om att det skulle vara en ”integritetsfråga? Hallå! För tio år sedan fanns ju inte ens mobiler, fungerade inte barn i skolan då? Har ska alla vara så jämlika; lärare och elever, gamla och unga, men problemet är att respekt försvinner och barn blir helt förvirrade. Att man mår bra av regler och rutiner är ju inga nyheter.

Mina egna barn har förvånats över att alla här gör precis som de, vill i skolan, och säger vad de vill närhelst de har lust. Egentligen är det helt ohållbart att vara lärare i dag i en svensk skola.

Nej, det är ingen bra utveckling som har skett de senaste tjugo åren och om man åtminstone kunde hävda att det svenska förhållningssättet leder till bättre undervisning och.resultat internationellt? Men som alla vet är det precis tvärtom.

Sverige är ett fantastiskt land på många sätt men någonstans försvinner oskuldsfullheten hos barn alldeles för tidigt och inte är det deras fel. Att i dag vara rar, snäll, väluppfostrad och ödmjuk vinner man inte många poäng på när man är ung. Samtidigt är det egenskaper vi alla vill se hos våra medmänniskor. Nej, det är ingen gåta att man som ung i Sverige i dag känner sig pressad, vilket är synd när det egentligen finns så goda förutsättningar. Något måste helt klart göras, men först måste svenskarna inse att det här inte är någon gåta utan helt förklarlig okunskap om ungas behov av föräldrar.

Ja, många unga mår verkligen dåligt i dag och ”det är sjukt” i det materiellt välmående Sverige. En viktig orsak är okunskapen om barns och ungdomars utveckling och behov. Samhällsförändringar har gått snabbt på senare år och varit bristfälligt underbyggda när det gäller barn och, unga. Såväl småbarn som äldre barn och ungdomar behöver det emotionella stödet från sina föräldrar och andra vuxna i långt större utsträckning än många tror. Men det är egentligen först nu, när många barn fått tiden med vuxna minimerad, som vi fullt ut förstår mekanismerna och ser följderna.

Tillspetsat kan man säga att den ökade ohälsan hos barn och unga beror på att föräldrarna- avsiktligt eller ej – givits budskapet att staten fostrar bättre än föräldrarna. Detta budskap måste förändras och föräldrar måste ges förutsättningar att kunna och våga ta mer plats i sina barns liv, i alla deras åldrar 0-20 år.

JONAS HIMMELSTRAND

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s